Onze dorpen

AUTHENTICITEIT…

Een twintigtal karakteristieke dorpen en gehuchten maken deel uit van de huidige gemeente Stavelot.

Sommige hadden of hebben nog steeds, hun eigen kerk en kapel en vormden zo kleine en erg gesloten gemeenschappen tot begin de 20ste eeuw, daardoor is ook het Ardens karakter vaak behouden: groepswoningen, typische gebouwen, vooral boerderijen en soms hun folklore.

 

CHALLES

Petite maison à colombages (poutres et torchis blanc) avec ancienne pompe à eau à l’avant plan et un coq reflétant l’aspect champêtre de ce hameau de Challes.Aan de samenvloeiing van de Amblève en de Eau Rouge, een pittoresk gehucht met oude boerderijen. Iets verderop, de geklasseerde site van de “passerelle des Roches de Challes” (1891). De wandeling van de passerelle is één van de oudste en geliefdste wandeling van de inwoners.

 

 

 

 


WAVREUMONT

Vue sur une partie du monastère Saint-Rezmacle situé en pleine verdure à l’écart du village de Wavreumont ; bâtiment et église en pierres du pays.Het benedictijnenklooster Saint-Remacle, gesticht in 1950, is symbolisch gelegen halverwege tussen de twee zusterabdijen van Stavelot en Malmedy. Enkele typische boerderijen, een kasteelhoeve met zuilengang en oude grenspalen die de Belgische grens herinnert – Pruisen 1815-1919.Prachtig landschap met een tiental kilometers vergezichten.

 

 

 

 


CHENEUX, MASTA ET RIVAGE

Vue panoramique sur les villages de Stavelot, quelques maisons et fermes, champs et forêt au loin.Dorpjes gelegen langs het oude spoor van het circuit van Francorchamps. Mooie Ardense gebouwen – een kasteelhoeve, huizen met vakwerkstijl.

 

 

 

 


LA VAULX-RICHARD, LODOMEZ, BEAUMONT ET FRANCHEVILLE

A l’entrée du village, petite église en pierre du pays et toit d’ardoises, tout à côté le cimetière du village.De drie eerste dorpjes, gelegen noordelijk van de Amblève, bebakenden de bloedige route van de Duitse troepen in 1944 en hebben er zwaar onder geleden. Enkele oude hoeves bestaan nog steeds. Het dorp Francheville (580 m) is, in zijn geheel, overheerst door de kerk Saint-Félix (18de eeuw) en zijn parochie.

 

 

 

 


PARFONDRUY, RENARDMONT ET STER

Het dorp Parfondruy heeft zijn naam te danken aan de beek “porfond ru”. Er staat een mooi kapelletje gebouwd in 1629. Gedenkstenen herinneren de gruwelijkheden van ’44. Verderop, vanuit de dorpjes Renardmont en Ster geniet u van een uitzonderlijk vergezicht op de vallei van de Amblève.

 

 

 

 


COO

2 cascades d’une quinzaine de mètres de hauteurs bien séparées et au milieu des escaliers permettant aux touristes de descendre entre et jusqu’au milieu de cette cascade de Coo ; au-dessus, un pont en pierres du pays.

Het dorp Coo is gelegen rond de bekendste natuurlijke waterval van België. Er zijn heel wat ontspanningsmogelijkheden voor groot en klein: het attractiepark Plopsa, een stoeltjeslift, een stuwmeer, parapente en andere avontuurlijke sporten. Niet te vergeten de hydro-elektrische Centrale.

Watervallenvan Coo

 

 

 


FRANCORCHAMPS, NEUVILLE ET STER

eau rouge

In het hartje van de vallei van de Eau Rouge bevindt zich “het mooiste autocircuit ter wereld”. Ieder jaar vinden er belangrijke internationale autoraces plaats. Tussen Francorchamps en Neuville, de adembenemende vallei van Roannay, ideaal voor boswandelingen. In Ster, de prachtige hoeve van Harse alsook verschillende oude huizen en de originele kapel Saint-Christophe, toegewijd aan de piloten. 

Francorchamps dorp

 

 


 

HOCKAI

Hotel belle vueAan de voet van het Natuurpark van de Hoge Venen – Eifel. Een belangrijk trefpunt voor wandelaars en ’s winters ideaal voor langlaufers. Vanaf de Pont du Centenaire zijn er zeer mooie wandelingen langsheen de Hoëgne…De kerk is toegewijd aan Saint Donat.