Laetare en Blancs Moussis

EEN UITZONDERLIJK CARNAVAL!

Groupe carnavalesque très coloré avec masque style vénitien et plumes.

Ieder jaar, met halfvasten de 3de zondag vóór Pasen, ontvangt Stavelot tienduizenden bezoekers ter gelegenheid van de grote carnavalstoet van de Laetare.

Een 15-tal folkloristische groepen en plaatselijke fanfaren zijn gekleed met hun mooiste kostuums – elk jaar is er nieuw thema. Twee van onze groepen behouden steeds hetzelfde kostuum.

De “Réveil Ardennais”  die eer herstelt aan het Ardens kostuum alsook dansen van vroeger zoals “Maclotte”, gezongen door Apollinaire, polka…

 

 

Gros plan sur un costumé du Laetare de Stavelot, son visage maquillé et une perruque crollée faite en mousse.De  tweede, “Confrérie des Blancs Moussis”: de geschiedenis van de Laetare van Stavelot en de Blancs Moussis is nauw verbonden.

De oorsprong van de Blancs Moussis zou een edict zijn van prinsabt van de Abdij van Stavelot, Guillaume de Manderscheidt, die in 1499 zijn monniken het verbod oplegde om deel te nemen aan het carnaval.

De inwoners van Stavelot, die toen al spotters waren, maakten dit verbod belachelijk door vanaf 1502 deel te nemen aan de feestelijkheden van het carnaval, gekleed met een witte monnikskap...

 

 

 

Grand char carnavalesque représentant la tête d’un arlequin tout coloré ; beaucoup de monde le long du cortège.Dit is de betekenis van het kostuum van de Blancs Moussis en dus betekent “in het wit gekleed”.

 

 


  www.laetare-stavelot.be


Quelques enfants réunissent leurs torches enflammées ; certains portent le costume typique d’Ardennais (sarreau, blouse bleu, casquette noire et foulard rouge).Andere carnavaleske rituelen zoals over gans Europa, vieren het einde van de winter.

Ze duren ongeveer twee maanden aangepast aan het ritme van de carnavalsfeesten zoals vreugdevuren bij de grote dorpsvuren en de zotte dagen van de Laetare.

Maskerades, intriges, gekostumeerde stoeten, slingerdansen, fanfares en gemaskerde bals prikkelen steden en dorpjes.

Het carnaval van Ster-Francorchamps is alom bekend in Stavelot.